AKTUALNE INFORMACJE

ROK 2018

Jak co roku Harcerski Klub Lotniczy w Lublinie wraz z Aeroklubem Lubelskim w Radawcu organizuje kolejne szkolenie spadochronowe. Zadania publiczne na Spadochronowe Szkolenia Selekcyjne są organizowane ze środków otrzymanych z MON.

W dniach od 06 sierpnia - 11 sierpnia 2018 r. w Nałęczowie odbędą się III Mistrzostwa Świata Kobiet w zawodach balonowych FAI. Organizatorem zawodów jest  Aeroklub Lubelski - Radawiec. Wstęp na  pokaz zawodów w Nałęczowie jest wolny, Informacje szczegółowe znajdują się na stronie:

Nasza Fundacja Lotniczy Lublin zgłosiło swój akces o przystąpieniu do Wojewódzkiej Rady Towarzystw  Regionalnych w Lublinie. Oficjalne dokumenty o przystąpieniu naszego Stowarzyszenia do WRTR  zostały złożone w dniu 13.01.2018  roku na uroczystości zorganizowanej na Zamku Lubelskim.

ZAMOŚĆ 10-11.03.2018 r. Konferencja pt. "Dzieci Zamojszczyzny". Zbrodnia o której nie można zapomnieć. Konferencję organizują władze samorządowe Zamościa pod patronatem Marszałka Senatu RP St. Karczewskiego oraz WRTR w Lublinie i Wojewódzkiego Ośrodka Kultury w Lublinie.

Muzeum Lotnictwa i Muzeum Techniki w Berlinie oraz Rejon Pamięci Narodowej: Cedynia, Siekierki, Gozdowice podróż historyczna - szkolenie dla pracowników instytucji kultury i jednostek organi-zacyjnych Ministerstwa Obrony Narodowej 12 – 15 kwietnia 2018 r.  Podróż historyczna dla pracowników muzeów wojskowych MON, instytucji kultury Miasta Dęblin oraz żołnierzy Garnizonu Dęblin do Muzeum niemieckich sił powietrznych w Gatow i Muzeum Techniki w Berlinie w Niemczech ma charakter szkoleniowy i wiąże się z podpatrywaniem dobrych praktyk w muzeach o profilu wojskowym. Militärhistorisches Museum Flugplatz Berlin-Gatow i Deutsches Technikmuseum w Berlinie.

Podpisanie porozumienia o współpracy między Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie a Fundacją Lotniczy Lublin w Lublinie. Szczegółowe informacje na ten temat znajdują się   na poniższym linku

Informacje szczegółowe  (kliknij na ikonce obok)

Ogólnopolską Konferencję Naukową pt.: 100 Lat Polskiego Lotnictwa Wojskowego. Konferencja odbędzie się 23 sierpnia 2018 r. w murach Wyższej Szkoły Oficerskiej Sił Powietrznych słynnej „Szkole Orląt”.Szczegóły na stronie: http://muzeumsp.pl/konferencja-naukowa-komunikat1/

Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie - w dniach od 22 - 24.06.2018r. odbędzie się wielki Piknik Lotniczy przy udziale Hufca Lotniczego ZHP Kraków-Krowodrza. Odbędą się pokazy balonowe, pokazy samolotów i modeli latających, i wiele innych ciekawych imprez towarzyszących.

OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA NAUKOWA

100 LAT POLSKIEGO LOTNICTWA WOJSKOWEGO

WYŻSZA SZKOŁA OFICERSKA SIŁ POWIETRZNYCH DĘBLIN 23 SIERPNIA 2018 R.

Wernisaż był jednym z punktów programu Centralnych obchodów Stulecia Polskiego Lotnictwa wojskowego, jakie odbywają się w Dęblinie w dniach 23-24 sierpnia 2018 roku.

79 rocznica wybuchu II Wojny Światowej. Oficjalne uroczystości w Lublinie wraz z prezentacją modelu samolotu R-XIIID Lublin, który był produkowany w Lubelskiej Firmie Przemysłu Lotniczego E. Plage & T. Ląskiewicz w 1933 r.

XXVI Międzynarodowy Salon Przemysłu Obronnego MSPO w Kielcach (4-9.09.2018). Wystawienie po raz pierwszy modelu samolotu R-XIIID Lublin wspólnie z Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie. Podczas Targów będzie można obejrzeć między innymi Wystawę Sił Zbrojnych RP. Oba wydarzenia spaja jubileusz 100-lecia Niepodległości Państwa Polskiego. i 100-lecia święta Polskiego Lotnictwa.

Festiwal jest wydarzeniem o charakterze naukowo-kulturalnym, które promuje i popularyzuje najnowsze osiągnięcia naukowe i techniczne. Jego głównym celem jest upowszechnianie nauki poprzez pokazanie, że nauka nie jest tak niedostępną i niezrozumiałą częścią rzeczywistości, jak mogłoby się wydawać.

Początek największej imprezie popularnonaukowej na Lubelszczyźnie dało podpisanie deklaracji o powołaniu Lubelskiego Festiwalu Nauki w dniu 24 maja 2004 r. przez rektorów pięciu lubelskich uczelni (UMCS, KUL, UM, UP, PL) oraz dyrektora Instytut Agrofizyki PAN.

Film

XIV Zjazd Towarzystw Regionalnych Lubelszczyzny - "Drogi do Niepodległości w  małych Ojczyznach". 5-7.10.2018 rok w Międzyrzeczu Podlaskim. Na zjeździe wybrano nowe władze do WRTR.

WYDARZENIA

Uroczystość nadania imienia Jednostce Strzeleckiej 2020 z Hrubieszowa. Złożenie przyrzeczenia przez nowych Strzelców oraz wręczenie nowego sztandaru dla tej Jednostki Strzeleckiej 2020. Odznaczenia Krzyżami z okazji 150 lecia urodzin Marszałka J. Piłsudzkiego. Szczegółowe informacje można zobaczyć na filmie umieszczonym na naszej stronie....